Tre steg för att testa smartare

Det är inte bara stora företag som bör genomföra test för att förbättra sina resultat och öka konverteringsgraden. Som liten publisher är det nästan ännu viktigare att testa förändringar på webbplatsen. Att anlita en byrå för att bygga dyra A/B-test är lyckligtvis inte nödvändigt, det räcker med att veta vad du ska titta efter.

Hur många gånger har du gjort en förändring på din webbplats och sedan tänkt ”jag borde testat resultatet av det där”? Från och med nu är det historia, så länge du följer de här tre stegen för att genomföra smartare tester.

Steg 1: Bestäm dina nyckeltal

Ett vanligt begrepp vid analysering av data, oavsett om det gäller webbanalys eller försäljningsstatisk, är KPI. KPI står för ”Key Performance Indicator” och översätts vanligtvis till ”nyckeltal”.

Nyckeltalen bestäms utifrån vilken information som du vill få ut av testet. De ska besvara frågan ”vad vill jag att testet ska berätta?”. Om du till exempel provar att ändra på en formulering i texten och ger en direkt uppmaning att klicka på en länk bör nyckeltalet vara klickfrekvens. Hur många procent av dina besökare klickade på länken förut och hur många gör det efter förändringen?

Innan du bestämmer dina nyckeltal måste du alltså veta vad du vill ha information om. Genom att ställa frågor som dina nyckeltal ska svara på kan du lättare fokusera på syftet med testet. Annars är det lätt att tappa fokus när all data börjar samlas in.

Några frågor som du kan ställa dig själv för att ta fram dina viktigaste nyckeltal är:

  • Försöker jag öka klickfrekvensen på en viss länk eller knapp?
  • Försöker jag öka konverteringen för en viss produkt?
  • Försöker jag få besökaren att utföra en handling genom att ändra formuleringen i texten?

Steg 2: Be om råd

Genom att be andra om råd kan du få nya perspektiv på ditt test. Detta kan vara speciellt nyttigt om de inte redan är insatt i hur du brukar jobba. Att samla en grupp med människor för att brainstorma ger dig inte bara en möjlighet att testa dina idéer på andra, det hjälper dig också att hålla dig på rätt spår.

Steg 3: Oavsett hur det går – lär dig något!

Testets resultat är din belöning för det arbete som du har lagt ned. Det är viktigt att komma ihåg att även om resultatet inte blev det du förväntade dig finns det mycket att lära. Ha därför alltid som mål att lära dig något som du kan ha användning av när du jobbar med din site framöver.

Att tänka på inför testprocessen

Oavsett vad testet ger för resultat så kan du alltså lära dig något av det. Några punkter för att lära dig att testa smartare är:

  1. Lägg ned den tid som krävs för att bygga ett bra test
  2. Lyssna på andras idéer och missa ingen möjlighet till bra samarbeten
  3. Behåll fokus på nyckeltalen och de frågor som de ska besvara
  4. Se till att lära dig något oavsett om din hypotes stämmer eller inte

Och ett bonustips: Se till att ha roligt under processen! För att kunna testa smartare hjälper det att vara passionerad kring att lära sig nya saker.

Tester och testverktyg

Det finns flera olika typer av tester som kan göras, men de två vanligaste är A/B-test och multivariabla tester. Vid ett A/B-test skapas två versioner av sidan. Besökarna delas sedan upp så att hälften skickas till version A och hälften till version B. Verktyget som används mäter under tiden de nyckeltal som har satts upp för att se vilken version av sidorna som ger bäst resultat.

I multivariabla tester väljs två eller flera delar av sidan ut och skapas med flera varianter, som sedan varvas. På så vis är det möjligt att testa ett nästan obegränsat antal varianter av sidan. Detta kräver dock att webbplatsen får ett stort antal besökare för att den bästa varianten ska kunna bli statistiskt säkerställd.

Det finns flera olika testverktyg, som alla har olika funktioner. Vad du ska använda beror på vilket typ av test du vill göra och vad du vill testa, men här kommer tre verktyg som går att prova på gratis.

Google Analytics

Google Analytics Content Experiments är ett gratisverktyg som kan användas för att testa, mäta och optimera från samma plats. Där är det möjligt att prova olika designer, layouter och innehåll, för att se vad som är mest effektivt. Verktyget gör det möjligt att testa upp till tio olika versioner av landningssidan, medan Google Analytics mäter effektiviteten för varje version.

Visual Website Optimizer 

Verktyget Visual Website Optimizer erbjuder en gratisversion som gör det möjligt att testa upp till 1000 besökare i 30 dagar. Då ingår bland annat A/B-tester och multivariabla tester, men också många andra typer av test.

Optimizely

Verktyget Optimizely finns i fyra prisklasser, varav tre går att prova gratis under en 30-dagarsperiod. Det installeras genom att en kodsträng läggs in sitens sidhuvud, sedan kan alla förändringar göras i det grafiska gränssnittet. I verktyget finns möjlighet att göra både A/B-tester och multivariabla tester.

Mer läsning

Om du är intresserad av att läsa mer om olika typer av tester kan vi rekommendera: