Tre saker att lära sig om marknadsföring i sociala medier

23 augusti • Tips för publishers

Företag som är duktiga på att marknadsföra sig i sociala medier har ofta testat sig fram till vad som fungerar eller inte. Som affiliate är det inte säkert att man har den tid som krävs för att testa sig fram till det bästa sättet att kommunicera med sina följare, vilket innebär att det i många fall går att lära sig mycket av att se till hur andra jobbar.

Sociala medier är optimala för att hålla koll på hur trender på marknaden förändras. Sådant kan ses genom att läsa vad målgruppen skriver, se vilka bilder de sparar eller vilka länkar de delar. Som nybörjare inom marknadsföring i sociala medier finns det mycket att lära. Fyra av de vanligaste sociala medier som används bland företag i Sverige är Facebook, Twitter, Instagram och Pinterest.

  • Facebooksidor skiljer sig från både personliga profiler och grupper, bland annat genom att det går att ha ett obegränsat antal följare och att ingen behöver godkänna en ansökan till att följa sidan. På Facebook finns två olika typer av annonsering, ”vanliga” annonser och sponsrade inlägg, som är ett sätt att visa de statusuppdateringar som man gjort för fler. 
  • Twitter är en av de vanligaste mikrobloggarna, där det är möjligt att skriva statusuppdateringar med ett max antal tecken. Det går att bifoga bilder i uppdateringarna, men det är framför allt text som står i centrum. 
  • Instagram är ett sätt att bildblogga i mikroformat. Genom att använda applikationen för smartphones är det möjligt att ladda upp en bild åt gången med en kort bildtext som andra kan kommentera och gilla. 
  • Pinterest är ett medium som låter användarna skapa moodboards, samtidigt som det skapas snygga bildlänkar. Här är det möjligt att göra album med bilder i olika kategorier, genom att klicka på en bild kommer man till siten där bilden ursprungligen publicerades. 

De olika kanalerna används på olika sätt, samtidigt som det naturligtvis skiljer sig från bransch till bransch. Om satsningen i sociala medier hittills inte har gett vad du hoppats på kan du fråga dig om sättet som du använder det på är optimalt för din site eller blogg. Det finns tre grundregler som är bra att ha i åtanke, även som affiliate.

1. Tänk inte på sociala medier som en säljkanal
Företag som försöker sälja i sina sociala kanaler har missförstått innebörden av ordet ”social”. Sociala medier handlar om att få en mänsklig interaktion, utan den är satsningen förlorad. Om du som affiliate till exempel har en Facebook-sida bör du alltså undvika att ha dina annonser i flödet. Försök istället att få igång en konversation med dina följare. En konversation kan dessutom ge uppslag till fler och nya bloggposter.

2. Sociala medier är ingen popularitetstävling
Företag som ser sin satsning i sociala medier som en förlust för att de fått färre fans eller följare än vad de hoppats på är dömda att misslyckas redan från början. Meningen med marknadsföring i sociala medier är densamma som meningen med all marknadsföring, att leda till försäljningar. Detta kan tyckas strida med den förra punkten, men egentligen är det inte konstigt. Precis som med trafiken till webbplatsen är likes eller delningar i sociala medier bara en liten del av ekvationen, en annan del är konverteringen.

En Facebooksida som har färre fans än vad du hoppades på när du startade den behöver inte vara något negativt. De algoritmer som påverkar hur många av dina fans som ser dina uppdateringar styrs bland annat av hur många som har gillat och kommenterat på dina tidigare uppdateringar. Därför är det ofta bättre att ha några få fans som aktivt interagerar med sidan, än många passiva fans.

3. Det är lätt att se vad som fungerar

Internet har gjort att mycket information blivit tillgängligt på ett helt annat sätt än förr. Det gör att man inte längre behöver testa själv för att se vad som fungerar, det går att lära sig av andras misstag. Om ett företag tidigare har lyckats bra med en satsning i sociala medier är det möjligt att studera deras strategi och historia för att kunna använda delar av samma taktik i sitt eget arbete.

Genom att studera sina förebilder och analysera hur de arbetar kommer de andra bitarna också att falla på plats, det blir lättare att se att sociala medier inte direkt leder till försäljning och att det inte handlar om att ha flest antal fans. Dessutom kommer det att bli lättare att hitta nya sätt att mäta framgång med sin sociala medie-satsning, som till exempel hur hög konverteringsgrad som trafiken från kanalen har.

Tre saker som ökar konverteringen i sociala medier

Hur sociala medier, konverteringsoptimering och webbplatser hänger ihop är ett komplext ämne. Satsningen i sociala medier kanske inte fungerar på grund av att profilerna inte är uppdaterade, för att produktbilderna är suddiga eller för att landningssidan inte stämmer överens om vad man skrivit i en status.

Det är därför viktigt att se till att sådant är åtgärdat innan en satsning görs. Dessutom finns det tre saker som man kan se till att göra i sociala medier för att öka konverteringen.

1. Svara på frågor

Bildintensiva sociala medier, till exempel Instagram och Pinterest, kan med fördel användas för att svara på besökarens frågor, innan hen kommit in på siten. Genom att använda bild och text för att besvara frågor redan vid första kontakten är det möjligt att avlägsna den potentiella kundens rädslor, osäkerhet eller tvivel. Detta kan till exempel göras genom att visa hur en produkt ska användas eller ser ut på baksidan. Genom att använda Instagrams videofunktion för att visa en 3D-vy kan man ge kunden en heltäckande bild av produkten.

2. Infoga sociala bevis

Sociala bevis innebär att visa den potentiella kunden att produkten är populär och att många gillar den. I många fall ökar detta konverteringsgraden.

Till exempel visar amerikanska studier att Pinterest är en försäljningsdrivande kanal som har ett högre genomsnittligt ordervärde än Facebook, Twitter och Google+. De flesta e-handlare som använder kanalen pinnar dock oftast produktbilder som leder tillbaka till deras egen butik.

Genom att istället pinna bilder som leder till en tredje part, till exempel en blogg, som i sin tur länkar vidare till butiken ger man följarna sociala bevis.

Det innebär att om en följare klickar på en bild som leder till en oberoende blogg tyder det på att deras val är populärt och att flera tycker lika. När det till exempel gäller kläder vill de allra flesta ha en egen stil, samtidigt som de vill veta att andra också tycker att kläderna är snygga. På engelska kallas detta för ”social proof”.

För affiliates kan sociala bevis innebära att man publicerar bilder på när man själv använder en produkt på till exempel Instagram. Därifrån länkar man vidare till sin blogg, där man skrivit ett inlägg om produkten och länkar vidare till webbshopen som säljer den. Det handlar helt enkelt om att visa att det är en produkt som är populär och som man själv gärna använder.

3. Användargenererat innehåll
Det största problemet för företag som arbetar med marknadsföring i sociala medier är att hitta eller skapa bra innehåll. Många webbshopar har ett försprång mot andra typer av verksamheter eftersom de i alla fall har produktinformation och en bild som de kan använda i sin marknadsföring. Men att få tag på bra bilder, välskrivna blogginlägg, videor och annat innehåll är ett problem.

Användargenererat innehåll gör att kunderna själva kan användas som källor och deras recensioner, blogginlägg och bilder med deras tillstånd kan publiceras i företagets sociala medier. Andra kunders innehåll ger automatiska sociala bevis och kan ge den övertygelse som kunden behöver för att genomföra köpet.

Som affiliate är det svårare att be läsare skriva recensioner eller låna andras blogginlägg om det inte handlar om människor du känner och innehåll som passar in på din site. Här har du dock en annan fördel mot företagen. De kan inte skriva recensioner på sina egna produkter, medan du kan skriva recensioner, visa egentagna bilder, skriva sponsrade blogginlägg och hitta på andra sätt att skapa säljande innehåll. Det gäller bara att vara kreativ. Även här är det en bra idé att snegla på hur andra gör för att få nya idéer och uppslag. Titta inte bara på hur andra i din bransch arbetar, utan också hur man arbetar i andra branscher. Den bästa lösningen kan ibland vara att ta en idé och applicera den på ett helt nytt område.