Tillbakalänkar från kopierat innehåll

13 maj • Verktyg

För de flesta affiliates är unikt, relevant och optimerat textinnehåll en av de absolut viktigaste tillgångarna. Tyvärr är det vanligt beteende på Internet att kopiera och använda innehåll som tillhör andra, ofta utan att ange källa eller ge en tillbakalänk som tack. Tråkigt naturligtvis, men finns det något man kan göra åt det?

Det finns några verktyg som man kan använda sig av för att identifiera stöld av unikt innehåll, bland andra Google Alerts, och Copyscape. Men, att manuellt jaga kopierat innehåll blir snabbt ineffektivt och tråkigt. Ett alternativ är att försöka göra det bästa av situationen genom att öka sannolikheten att textinnehåll som kopieras från din webbplats åtminstone ger dig en tillbakalänk. En metod är att med jämna intervall förse ditt innehåll med absoluta länkar som pekar på andra sidor på din webbplats. Om innehållet kopieras av exempelvis ett scraping-script kommer länkarna förhoppningsvis att överleva och hamna på webbplatsen dit ditt innehåll kopierats. Om du använder WordPress kan man lätt uppnå samma effekt genom en plugin för relaterade poster. Varje bloggpost förses då automatiskt med länkar till dina andra bloggposter.

En annan metod är Tracer som består av ett JavaScript som automatiskt lägger till en tillbakalänk när innehåll kopieras manuellt från din webbplats. Länken kan naturligtvis raderas manuellt, men i många fall är tjuven för lat för att göra detta. Dessutom är kanske den viktigaste effekten att tjuven uppmärksammas på att han eller hon faktiskt stjäl någon annans egendom och därmed kanske tänker sig för två gånger. Det är trots allt en ganska överlagd handling att radera en länk med ett copyright-meddelande.