Så använder du Cleanlink på din blogg

6 april • Guider

Med Adtractions Cleanlink-teknik kan du som affiliate tjäna pengar på trafik du förmedlar från din blogg utan att behöva använda länkar fulla med spårningskoder. Om du exempelvis är godkänd affiliate för GodEl kan du alltså använda en länk till www.godel.se istället för en traditionell spårningslänk av typen www.adtraction.com/t/t?a=28484064&as=24197072&t=2&tk=1. Detta är positivt bland annat eftersom en blogg utan mängder av länkar med spårningskoder ger ett renare och mer seriöst intryck.  Läsarna upplever innehållet som mer trovärdigt.

Istället för att använda länkar med spårningskoder kan du alltså använda vanliga, direkta länkar. Länkarna kan läggas var som helst på din sida, men för att klick och visningar av dina Cleanlinks skall kunna spåras behöver du implementera ett enkelt JavaScript på din blogg. JavaScriptet behöver bara implementeras en gång och behöver inte uppdateras när du lägger till eller tar bort länkar på din blogg. Adtraction håller reda på vilka annonsörer din blogg är godkänd affiliate för och spårar trafik för samtliga dessa. Så förutom att ge länkarna en mer seriös framtoning blir de även lättare att underhålla!

Börja med att logga in på ditt konto hos Adtraction och välj en annons som du vill använda på din blogg. När du skapar annonskoden väljer du kodtyp ”Cleanlink”. Cleanlink-teknik kan användas för textlänkar samt annonser av typen jpeg/gif. Du får då kod i två separata fält. Det första fältet innehåller själva länken. Den lägger du på valfritt ställe på din blogg. Det andra fältet innehåller kod i form av ett JavaScript som är nödvändig för att Adtraction skall kunna spåra den trafik som du förmedlar från din blogg. Så här gör du för att implementera JavaScriptet på några vanliga bloggplattformar.

Blogger.com

 1. Logga in på din blogg
 2. Välj ”Layout”
 3. Välj ”Sidelement”
 4. Klicka på ”Lägg till en Gadget”. Du får upp ett nytt fönster med olika element som kan läggas till på bloggen. Här väljer du ”HTML/JavaScript” och trycker på lägg till (ett plustecken).
 5. I fältet ”Innehåll” klistrar du Cleanlink-JavaScriptet som du har skapat i ditt konto hos Adtraction. Fältet ”Titel” lämnar du tomt. Tryck på ”Spara”.
 6. OBS. Viktigt att lägga in koden under blogginläggen.

Devote.se

 1. Logga in på din blogg
 2. Välj ”Inställningar”
 3. Välj fliken ”Grund”
 4. I fältet som visas klistrar du Cleanlink-JavaScriptet som du har skapat i ditt konto hos Adtraction. Tryck på ”Spara inställningar”

Blogg.se

 1. Logga in på din blogg
 2. Klicka på din blogg
 3. Klicka på ”Design” högst upp i menyn
 4. Klicka på undermenyn ”Kodmallar”
 5. Scrolla ned till slutet av kodmallen. Direkt före </body> klistrar du  in Cleanlink-JavaScriptet som du har skapat i ditt konto hos Adtraction. Tryck på ”Spara kodmall”
 6. Kom ihåg att om du byter tema på din blogg byter du även kodmall och måste då göra ovanstående igen.