Native Advertising i affiliatemarknadsföring

26 februari • Allmänt

Begreppet native advertising är något som hamnat på de flesta marknadsförares läppar under 2013 och 2014. Någon allmänt accepterad svensk översättning finns förmodligen ännu inte, men ”naturlig marknadsföring” ligger kanske nära till hands. Native advertising är enkelt uttryckt en webbannons utformad på samma sätt som det omgivande redaktionella innehållet. Läsaren ska alltså helst uppfatta annonsen som mindre påträngande och som en naturlig del i den kontext eller miljö den är placerad i. Annonsen ska inte bara passa in designmässigt utan även innehållsmässigt: annonsens innehåll ska alltså erbjuda användaren ett mervärde till det som webbsidan redan ger. På så sätt ökar sannolikheten att användaren ska ta till sig innehållet, eller – som i fallet med affiliatemarknadsföring – klicka på annonsen.

native-advertisingEtt exempel på native advertising som förmodligen de flesta affiliates stött på, är de betalda ”sökträffarna” på Google och andra sökmotorer. Dessa länkar hamnar alltid överst på sidan med sökträffar och har ett nästintill identiskt utseende som vanliga sökträffar. Kritik kan naturligtvis riktas mot att personer med begränsad vana att söka på nätet med stor sannolikhet inte kommer att se någon skillnad på verkliga sökträffar och sponsrade länkar och därför riskerar att inte kunna hämta in den information de eftersöker. Ytterligare kritik kan riktas mot att man i vissa fall kan lura konsumenter att tro att de tar del av ett äkta, balanserat nyhetsinnehåll, när de i själva verket konsumerar något som är producerat av en annonsör. Exempelvis Google har ”löst” detta genom att någorlunda tydligt ange att sponsrade länkar är just sponsrade.

Vad många inte tänker på, är att exempelvis en YouTube-kanal från ett kommersiellt företag i själva verket också är en typ av native advertising som beblandar sig med ”organiskt” material. Ett något mer uppenbart exempel är så kallade ”In-Feed Ads” på bland annat Facebook.

Hur effektivt är då native advertising? Det New York-baserade mediabolaget IPG Media Lab utförde nyligen en studie med intervjuer av 4 770 konsumenter och så kallad ”eye tracking” av 200 konsumenter, det vill säga man undersökte hur konsumenterna betraktade en webbsida med hjälp av teknologi för spårning av ögonrörelser. Det visade sig att:

  • Konsumenter noterade native advertising 52 % oftare än traditionella annonser (dvs banners).
  • Native advertising gav en ökning på 18 % i köpviljan hos konsumenterna jämfört med banners.
  • 32 % av konsumenterna kunde tänka sig att dela en native advertisement med vänner eller familj. Motsvarande siffra för traditionella banners var 19 %

Så hur kan affiliates använda native advertising inom ramen för affiliatemarknadsföring? Här är några korta tips:

  1. Använd textlänkar snarare än banners.
  2. Placera länkarna inbäddade i relevant text, snarare än högst upp på sidan, i högerspalten, etc.
  3. Marknadsför endast produkter som är relevanta för läsaren, dvs som har koppling till textinnehållet på sidan.