Från kvantitet till kvalitet inom smslån

27 augusti • Gästinlägg

Detta är ett gästblogginlägg av Erik Bergman. Erik jobbar heltid som affiliate, främst inom Bank & Finans.

Det är knappt ett och ett halvt år sedan vi byggde vår första sajt om smslån. Eller rättare sagt, våra första 15 sajter. Jag minns inte riktigt vilken det var som var först ut men vi provade en strategi som då visade sig vara väldigt effektiv.

Vi byggde små och väldigt nischade sajter i stil med sms-lån-direkt.com som då var helt fokuserade på sökordet ”sms lån direkt” med det enda målet att ranka på just den termen. Sidorna fick en enkel design med en klar och tydlig topplista och ett par sidor text inom ämnet. Planen var enkel, vi ville bygga sajter om varje enskilt sökord och se till att ta förstaplatsen på så många som möjligt.

Strategin visade sig väldigt framgångsrik och våra enkla sajter klättrade snabbt upp i sökresultaten på alla möjliga termer. Man hittade oss om man letade efter ”låna pengar snabbt”, ”sms lån utan uc” och i princip alla andra termer man kunde komma på. Våra små sajter fanns överallt. De exakta domännamnen i kombination med rätt länkar visade sig vara ett vinnande koncept.

Månad efter månad slog vi rekord och framgångssagan varade ungefär fram till årsskiftet men där tog ökningarna slut. Januari 2013 blev rekord men sedan dess har vi aldrig nått upp till samma nivåer igen. Anledningarna kan vara många men dels verkar Google börja fokusera mer och mer på större webbplatser och dels verkar domännamnet ha tappat lite av sin tidigare betydelse. Våra sajter finns fortfarande kvar på de flesta sökord men deras storhetstid har helt klart passerats.

Vad gör vi då i stället?

Tittar man på sajterna som ligger längst upp på de tyngsta sökorden så har de alla en sak gemensamt. De är stora sajter men mycket innehåll och de har fått mycket kärlek av sina grundare. En strategi som alltså helt skiljer sig från vårt tidigare sätt att arbeta men den dagen man slutar förändras den dagen går man bakåt.

För att anamma det nya tänket valde vi att köpa en riktigt bra domän, smslån.nu. På domänen har vi sedan skrivit recensioner av de flesta stora långivare, guider för vad man ska tänka på och artiklar om de olika typerna av lån som erbjuds. Sajten är långt från klar men det finns en tydlig bild av vart projektet ska och när vi ska nå dit. Målsättningen är att ha en långsiktig sajt som täcker upp all information som låntagarna behöver och därigenom förtjäna sin plats i sökmotorerna.

Det går fortfarande att tjäna pengar och driva trafik genom att bygga små och kortsiktiga sajter men om man har högre ambitioner än att tjäna en liten hacka den närmsta tiden så bör man absolut fundera på en större strategi.