Cleanlink i korthet

11 februari • Teknik

Cleanlink är en helt ny teknik som möjliggör spårning av trafik från länkar utan integrerade spårningskoder. Detta innebär att publishers kan peka sina länkar direkt mot en annonsör, utan att studsa via en central spårningsserver.

Både annonsörer och publishers uppnår många fördelar genom Cleanlink. En fördel för annonsörer är att de kan komplettera sin sökmotoroptimering samtidigt som de marknadsför sina produkter eller tjänster via Adtraction. Men Cleanlink innebär även fördelar för publishers. En webbplats utan mängder av länkar med spårningskoder ger ett renare och mer seriöst intryck.  Läsarna upplever innehållet som mer trovärdigt, vilket i många fall kan öka klickfrekvensen på länkarna och därmed förbättra webbplatsens intjäning.

Man skall inte heller glömma att genom att använda Cleanlinks kan en publisher skaffa sig utgående länkar till relaterade webbplatser med hög ”authority”, vilket många experter anser vara positivt för placeringen i sökmotorernas sökresultat. Det finns dessutom indikationer på att sökmotorer ser negativt på webbsidor som innehåller allt för många länkar med spårningskoder. Man talar i detta sammanhang om så kallade ”thin affiliates” där mängden relevant innehåll i förhållande till mängden annonser är allt för liten. Att förhålla sig till detta är inte minst viktigt vid sökmotoroptimering, men exempelvis även vid köp av sponsrade länkar eftersom en landningssida med allt för många länkar med spårningskoder kan innebära en lägre ”quality score” och därmed att man får betala ett högre pris per klick.

Cleanlink aktiveras genom att publishers implementerar ett enkelt javascript längst ned på varje sida från vilken trafik skall spåras. Javascriptet behöver bara implementeras en gång på varje webbsida och behöver inte uppdateras när man lägger till eller tar bort länkar. Adtraction håller reda på vilka annonsörer en webbplats har blivit godkänd av och spårar trafik för samtliga dessa. Så förutom att ge länkarna en mer seriös framtoning blir de även lättare att underhålla!