Bli en duktig affiliate – 10 tips

9 januari • Gästinlägg

Detta inlägg är skrivet av Johannes Larsson på SEO Solutions.

Tjo. Johannes Larsson heter jag. Jag har varit heltidsaffiliate i över 4 år och driver idag ett bolag på Malta med ett par anställda. Vid startskedet av SEO Solutions var tanken att hjälpa andra bolag med sökmotoroptimering, men har idag helt gått ifrån den biten och kör endast egna affiliateprojekt. Vi är mest verksamma inom lån, där vi bland annat driver sajten Financer.se.

Jag tänkte summera ihop ett blogginlägg om mina tips och tankar till er som vill komma igång som heltidsaffiliate.

Vid det här laget känner du säkert redan till hur affiliatemarknadsföring fungerar i grund. Att ha affiliate som leverne är något relativt nytt, men det är ändå ganska många har fått upp ögonen för det. Kanske för att det ger visionen av en extraordinär livsstil i total frihet? Just det tror jag är orsaken till att många vill börja med affiliate. Tyvärr är många gånger rädslan över för hög konkurrens och tron att man inte är duktig nog det som är orsaken att många håller tillbaka och aldrig kommer någon vart.

Konkurrensen finns där, men branschen är inte övermättad. Låt säga att det verkligen inte är konkurrensen som är det svåra i att bli en framgångsrik affiliatemarknadsförare. Enligt mig handlar det mer om att ha en bra mentalitet och ett visst mindset för att komma långt.

lanformedlaren

Det finns redan många blogginlägg om hur du blir en duktig affiliate. Många fokuserar dock på specifika metoder och konkreta tillvägagångssätt, medan jag mer kommer gå in på mentalitet och hur man bör tänka för att bli en kung på affiliate, och business överlag. Det är att få in det rätta tänket som är det viktiga enligt mig.

1. Se över vart du lägger din tid

Allt handlar inte om nerlagd tid. Det viktigaste är att din tid går till saker som verkligen gör skillnad och ser till att du kommer framåt. Du kanske inbillar dig att du måste göra 30 saker varje månad, men i själva verket hade du tjänat mer på att fokusera djupare på 10 av sakerna?

2. Outsourca det du inte vill eller kan göra

Kom på vilka dina viktigaste egenskaper och skills är, och fokusera på att utnyttja dem så mycket det går.

Undvik att försöka ta hand om alla bitar. Om du varken är intresserad eller har kunskapen till att exempelvis designa logotyper, så bör du om möjligt outsourca detta till någon som redan besitter den expertisen. Det är oftast inte så dyrt som man tror och du kommer spara igen det på tid som du kan lägga på dina nyckelområde. Dessutom bör du alltid jobba med det du har passionen för att upprätthålla motivationen.

3. Tålamod

Tålamod är verkligen en dygd vad gäller sökmotoroptimering. Att optimera upp en hemsida till trevliga positioner kan bokstavligen ta år. Jag kan med stor sannolikhet säga att du inte kommer att tjäna några större pengar inom loppet av 3 månader som helt ny i branschen, hur stark vilja du än har och hur hårt du än jobbar. Ställ in dig på att detta är något väldigt långsiktigt du jobbar för.

4. Hitta ämnen du brinner för

Bygg dina tjänster runt ämnen du genuint gillar! Det märks alltid av besökaren om en sajt är tillverkad med kärlek, eller massproducerad. Du kommer dessutom tycka det är roligare att jobba på projektet samt alltid vilja lära dig mer om ämnet. Google kommer få bra vibbar av din sajt.

Det är så klart viktigt att det är ett ämne som är lukrativt nog för att det ska vara värt att lägga ner sin själ på ett projekt, men i de allra flesta marknader så kan du alltid hitta sätt att tjäna pengar. Om det inte finns affiliateprogram inom det området kan du alltid göra deals direkt med annonsörerna.

5. Jobba hårt

Vi affiliatemarknadsförare har nog det softaste jobbet i världen, samtidigt som vi har det lite osäkert i vissa lägen. Vi får en stor belöning om vi lyckas, men får kanske leva på gatan om vi misslyckas. Det är helt upp till oss, därför bör vi jobba hårt, särskilt i början. Belöningen kommer med tiden, men tills dess, ska ingen förvänta sig att få igång ett framgångsrikt affiliateföretag genom att köra 4 timmars arbetsdagar.

Vi internetentreprenörer älskar också vårt jobb så mycket, att vi skulle få abstinens om vi jobbade mindre än 160 timmar per månad. Om du inte känner igen dig, kanske du har valt fel karriär.

6. Var beredd på att leva snålt

I början av karriären kan du inte räkna med mer än bara kaffepengar, därför måste du leva snålt ett tag för att bli en affiliate på heltid. Säg därför inte upp dig från jobbet innan du har en stadig inkomst. Att jobba halvtid medan man bygger upp sitt imperium kan vara en bra balans och en mer hållbar strategi som gör att du slipper en alltför tung ekonomisk stress.

7. Spendera pengar

Sedan jag började med affiliate så har jag investerat nästan varenda krona som har blivit över till att utöka min verksamhet. Hade jag varit för rädd för att spendera pengar så hade jag heller aldrig tjänat de summorna som jag gör idag. Var försiktig med att dra på dig onödiga löpande utgifter, men var inte rädd för att göra investeringar!

8. Var ingen fikagubbe – gör saker istället

En fikagubbe är en man eller kvinna som “jobbar”. Du vill inte vara en fikagubbe – en fikagubbe kommer aldrig komma långt. Se till att faktiskt få saker gjort och sluta tweeta roliga videos på Twitter, eller lägga timmar på att göra djupgående analyser om hur SEO kommer fungera om 4 år.

9. Jobba långsiktigt med SEO

Trenden visar på att Google tittar mer och mer på innehållet och besöksbetéende, och mindre på ingående länkar. Det är oftast mer värt att lägga tiden på att förbättra sajten istället för att bygga länkar till den.

10. Skapa tjänster – inte tunna informationssidor

Lägg upp webbplatser som tillför ett värde för besökaren. Tänk efter noggrant vad du själv skulle vilja se på sajten om du var ute och sökte och ramlade in på din sajt. I vissa fall är information tillräckligt, men oftast går det att hjälpa användaren med olika funktioner och verktyg. Videos, bilder, grafer, listor och tabeller är nästan alltid uppskattat hos besökare. En vägg med text är sällan uppskattat.

Försök att skapa den absolut bästa webbplatsen inom din nisch. Då kommer den, oavsett hur dåligt du marknadsför den, inom sinom tid få uppskattning och uppmärksamhet från besökarna vilket i sin tur bidrar med högre position på sökmotorerna.

Hur jobbar SEO Solutions?

Vi har senaste året fokuserat mer på att skapa mer användbara affiliatetjänster, och de har under året börjat ranka bra i Google, utan större länkinsatser. Bredbandslista.se är en av våra senaste projekt, där vi har skapat en databas för Sveriges alla bredband, med tillhörande reglage för att jämföra dessa. Vi har även fler projekt du kan läsa mer om här!

Tack för mig!